Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016


ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016(οι παλαιότεροι έλεγαν ότι αντρειεύει η ημέρα δηλαδή αρχίζει να μεγαλώνει  η ημέρα, όμως αυτό συμβαίνει περίπου μία εβδμάδα αργότερα και φυσικά σύμφωνα  με το παλαιό ημερολόγιο) .
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ Ανδρέες, Ανδριανές και Πρωτοκλήτες !

Βιογραφία του Αγίου :
  Ο Απόστολος Ανδρέας, ψαράς στο επάγγελμα και αδελφός του Αποστόλου Πέτρου, ήταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και τον πατέρα του τον έλεγαν Ιωνά. Επειδή κλήθηκε από τον Κύριο πρώτος στην ομάδα των μαθητών, ονομάστηκε πρωτόκλητος.
  Ο Ανδρέας (μαζί με τον Ιωάννη τον ευαγγελιστή) υπήρξαν στην αρχή μαθητές του Ιωάννου του Προδρόμου. Κάποια μέρα μάλιστα, που βρισκόντουσαν στις όχθες του Ιορδάνη κι ο Πρόδρομος τους έδειξε τον Ιησού και τους είπε «ἴδε ὁ ἀμνὸς τοῦ Θεοῦ ὁ αἴρων τὴν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου», οι δύο απλοϊκοί εκείνοι ψαράδες συγκινήθηκαν τόσο πολύ, που χωρίς κανένα δισταγμό κι επιφύλαξη αφήκαν αμέσως τον δάσκαλο τους κι ακολούθησαν τον Ιησού.
Η ιστορία της ζωής του Ανδρέα μέχρι την Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψη, υπήρξε σχεδόν ίδια με εκείνη των άλλων μαθητών. Μετά το σχηματισμό της πρώτης Εκκλησίας, ο Ανδρέας κήρυξε στη Βιθυνία, Εύξεινο Πόντο (μάλιστα ο Απόστολος, είναι ο ιδρυτής της Εκκλησίας του Βυζαντίου αφού εκεί εγκατέστησε πρώτο επίσκοπο, τον απόστολο Στάχυ (βλέπε 31 Οκτωβρίου) κι αυτού διάδοχος είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης), Θράκη, Μακεδονία και Ήπειρο. Τελικά, κατέληξε στην Αχαΐα.
  Στην Αχαΐα, η διδασκαλία του καρποφόρησε και με τις προσευχές του θεράπευσε θαυματουργικά πολλούς ασθενείς. Έτσι, η χριστιανική αλήθεια είχε μεγάλες κατακτήσεις στο λαό της Πάτρας. Ακόμα και η Μαξιμίλλα, σύζυγος του ανθύπατου Αχαΐας Αιγεάτου, αφού τη θεράπευσε ο Απόστολος από τη βαρειά αρρώστια που είχε, πίστεψε στο Χριστό. Το γεγονός αυτό εκνεύρισε τον ανθύπατο και με την παρότρυνση ειδωλολατρών ιερέων συνέλαβε τον Ανδρέα και τον σταύρωσε σε σχήμα Χ. Έτσι, ο Απόστολος Ανδρέας παρέστησε τον εαυτό του στο Θεό «δόκιμον ἐργάτην» (Β΄ προς Τιμόθεον, 2: 15). Δηλαδή δοκιμασμένο και τέλειο εργάτη του Ευαγγελίου.
Οι χριστιανοί της Αχαΐας θρήνησαν βαθιά τον θάνατο του. Ο πόνος τους έγινε ακόμη πιο μεγάλος, όταν ο ανθύπατος Αιγεάτης αρνήθηκε να τους παραδώσει το άγιο λείψανο του, για να το θάψουν. Ο Θεός όμως οικονόμησε τα πράγματα. Την ίδια μέρα, που πέθανε ο άγιος, ο Αιγεάτης τρελάθηκε κι αυτοκτόνησε. Οι χριστιανοί τότε με τον επίσκοπο τους τον Στρατοκλή, πρώτο επίσκοπο των Πατρών, παρέλαβαν το σεπτό λείψανο και το 'θαψαν με μεγάλες τιμές.
Αργότερα, όταν στον θρόνο του Βυζαντίου ανέβηκε ο Κωνστάντιος, που ήταν γιος του Μεγάλου Κωνσταντίνου, μέρος του ιερού λειψάνου μεταφέρθηκε από την πόλη των Πατρών στην Κωνσταντινούπολη και κατατέθηκε στον ναό των αγίων Αποστόλων «ένδον της Αγίας Τραπέζης». Η αγία Κάρα του Πρωτοκλήτου φαίνεται πως απέμεινε στην Πάτρα.
  Όταν όμως οι Τούρκοι επρόκειτο να καταλάβουν την πόλη το 1460 μ.Χ., τότε ο Θωμάς Παλαιολόγος, αδελφός του τελευταίου αυτοκράτορας Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου και τελευταίος Δεσπότης του Μοριά, πήρε το πολύτιμο κειμήλιο και το μετέφερε στην Ιταλία. Εκεί, αφού το παρέλαβε ο Πάπας Πίος ο Β, το πολύτιμο κειμήλιο εναποτέθηκε στον ναό του αγίου Πέτρου της Ρώμης.
Τον Νοέμβριο του 1847 μ.Χ. ένας Ρώσος Πρίγκηπας, ο Ανδρέας Μουράβιεφ δώρησε στην πόλη της Πάτρας ένα τεμάχιο δακτύλου του χεριού του Αγίου. Ο Μουράβιεφ είχε λάβει το παραπάνω ιερό Λείψανο από τον Καλλίνικο, πρώην Επίσκοπο Μοσχονησίων, ο οποίος μόναζε τότε στο Άγιο Όρος.
  Στην πόλη της Πάτρας, επανακομίσθηκαν και φυλάσσονται από την 26η Σεπτεμβρίου 1964 μ.Χ. η τιμία Κάρα του Αγίου και από την 19ην Ιανουαρίου 1980 μ.Χ. λείψανα του Σταυρού, του μαρτυρίου του. Η αγία Κάρα του Πρωτοκλήτου ύστερα από ενέργειες της Αρχιεπισκοπής Κύπρου μεταφέρθηκε και στην Κύπρο το 1967 μ.Χ. για μερικές μέρες κι εξετέθηκε σε ευλαβικό προσκύνημα.
Όπως αναφέρει μια Κυπριακή παράδοση, σε μια περιοδεία του, ο Απόστολος Ανδρέας, πήγε και στην Κύπρο. Το καράβι, που τον μετέφερε στην Αντιόχεια από την Ιόππη, λίγο πριν προσπεράσουν το γνωστό ακρωτήρι του αποστόλου Ανδρέα και τα νησιά, που είναι γνωστά με το όνομα Κλείδες, αναγκάστηκε να σταματήσει εκεί σ' ένα μικρό λιμανάκι, γιατί κόπασε ο άνεμος. Τις μέρες αυτές της νηνεμίας τους έλειψε και το νερό. Ένα πρωί, που ο πλοίαρχος βγήκε στο νησί κι έψαχνε να βρει νερό, πήρε μαζί του και τον απόστολο. Δυστυχώς πουθενά νερό. Κάποια στιγμή, που έφτασαν στη μέση των δύο εκκλησιών, που υπάρχουν σήμερα, της παλαιάς και της καινούργιας, που 'ναι κτισμένη λίγο ψηλότερα, ο άγιος γονάτισε μπροστά σ' ένα κατάξερο βράχο και προσευχήθηκε να στείλει ο Θεός νερό. Ποθούσε το θαύμα, για να πιστέψουν όσοι ήταν εκεί στον Χριστό. Ύστερα σηκώθηκε, σφράγισε με το σημείο του Σταυρού τον βράχο και το θαύμα έγινε. Από τη ρίζα του βράχου βγήκε αμέσως μπόλικο νερό, που τρέχει μέχρι σήμερα μέσα σ' ένα λάκκο της παλαιάς εκκλησίας κι απ' εκεί προχωρεί και βγαίνει από μια βρύση κοντά στη θάλασσα. Είναι το γνωστό αγίασμα. Το ευλογημένο νερό, που τόσους ξεδίψασε, μα και τόσους άλλους, μυριάδες ολόκληρες, που το πήραν με πίστη δρόσισε και παρηγόρησε. Και πρώτα-πρώτα το τυφλό παιδί του καπετάνιου.
Ήταν κι αυτό ένα από τα πρόσωπα του καραβιού που μετέφερε ο πατέρας. Γεννήθηκε τυφλό και μεγάλωσε μέσα σε ένα συνεχές σκοτάδι. Ποτέ του δεν είδε το φως. Δένδρα, φυτά, ζώα αγωνιζόταν να τα γνωρίσει με το ψαχούλεμα. Εκείνη την ήμερα, όταν οι ναύτες γύρισαν με τα ασκιά γεμάτα νερό κι εξήγησαν τον τρόπο που το βρήκαν στο νησί, ένα φως γλυκιάς ελπίδας άναψε στην καρδιά του δύστυχου παιδιού. Μήπως το νερό αυτό, σκέφτηκε, που βγήκε από τον ξηρό βράχο ύστερα απ' την προσευχή του παράξενου εκείνου συνεπιβάτη τους, θα μπορούσε να χαρίσει και σ' αυτόν το φως του που ποθούσε; Αφού με θαυμαστό τρόπο βγήκε, θαύματα θα μπορούσε και να προσφέρει. Με τούτη την πίστη και τη βαθιά ελπίδα ζήτησε και το παιδί λίγο νερό. Διψούσε. Καιγόταν απ' τη δίψα. Ο απόστολος, που ήταν εκεί, έσπευσε κι έδωσε στο παιδί ένα δοχείο γεμάτο από το δροσερό νερό. Όμως το παιδί προτίμησε, αντί να δροσίσει με το νερό τα χείλη του, να πλύνει πρώτα το πρόσωπο του. Και ω του θαύματος! Μόλις το δροσερό νερό άγγιξε τους βολβούς των ματιών του παιδιού, το παιδί άρχισε να βλέπει!
  Κι ο απόστολος, που τον κοίταζαν όλοι με θαυμασμό, άρχισε να τους μιλά και να τους διδάσκει τη νέα θρησκεία. Το τέλος της ομιλίας πολύ καρποφόρο. Όσοι τον άκουσαν πίστεψαν και βαφτίστηκαν. Την αρχή έκανε ο καπετάνιος με το παιδί του, που πήρε και το όνομα Ανδρέας. Κι ύστερα όλοι οι άλλοι επιβάτες και μερικοί ψαράδες που ήσαν εκεί. Πίστεψαν όλοι στον Χριστό που τους κήρυξε ο απόστολος μας και βαφτίστηκαν. Φυσικά το θαύμα της θεραπείας του τυφλού παιδιού, ακολούθησαν κι άλλα, κι άλλα. Στο μεταξύ ο άνεμος άρχισε να φυσά και το καράβι ετοιμάστηκε για να συνεχίσει το ταξίδι του. Ο απόστολος, αφού κάλεσε κοντά του όλους εκείνους που πίστεψαν στον Χριστό και βαφτίστηκαν, τους έδωκε τις τελευταίες συμβουλές του και τους αποχαιρέτησε.
  Αργότερα, μετά από χρόνια, κτίστηκε στον τόπο αυτόν που περπάτησε και άγιασε με την προσευχή, τα θαύματα και τον ιδρώτα του ο Πρωτόκλητος μαθητής, το μεγάλο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, που με τον καιρό είχε γίνει παγκύπριο προσκύνημα. Κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές απ' όλα τα μέρη της Κύπρου, ορθόδοξοι και ετερόδοξοι κι αλλόθρησκοι ακόμη, συνέρεαν στο μοναστήρι, για να προσκυνήσουν τη θαυματουργό εικόνα του αποστόλου, να βαφτίσουν εκεί τα νεογέννητα παιδιά τους και να προσφέρουν τα δώρα τους, για να εκφράσουν τα ευχαριστώ και την ευγνωμοσύνη τους στον θείο απόστολο. Κολυμβήθρα Σιλωάμ ήταν η εκκλησία του για τους πονεμένους. Πλείστα όσα θαύματα γινόντουσαν εκεί σε όσους μετέβαιναν με πίστη αληθινή και συντριβή ψυχής.
                                              
                   

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ,ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΣΟΥ,
ΜΕ ΤΗΝ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΣΙΟΥ ΝΕΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΗΣΕ ΝΑ ΞΕΚΟΛΛΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΡΑΝΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΑΡΟΤΙ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΓΗΣ (ΚΑΙ ΑΝ) ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΜΑΣ !
ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ !

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής 27 Νοεμβρίου 2016 (Ὁ πλούσιος νεανίσκος) - ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ ΙΗ´ 18-27.

ΚΕΙΜΕΝΟ :
Τῷ καιρῷ ἐκείνῳ, ἄρχων τις προσῆλθε τῷ ᾿Ιησοῦ λέγων· Διδάσκαλε ἀγαθέ, τί ποιήσας ζωὴν αἰώνιον κληρονομήσω; Εἶπε δὲ αὐτῷ ὁ ᾿Ιησοῦς· Τί με λέγεις ἀγαθόν; οὐδεὶς ἀγαθὸς εἰ μὴ εἷς ὁ Θεός. Τὰς ἐντολὰς οἶδας· «μὴ μοιχεύσῃς, μὴ φονεύσῃς, μὴ κλέψῃς, μὴ ψευδομαρτυρήσῃς, τίμα τὸν πατέρα σου καὶ τὴν μητέρα σου». ῾Ο δὲ εἶπε· Ταῦτα πάντα ἐφυλαξάμην ἐκ νεότητός μου. ᾿Ακούσας δὲ ταῦτα ὁ ᾿Ιησοῦς εἶπεν αὐτῷ· ῎Ετι ἕν σοι λείπει· πάντα ὅσα ἔχεις πώλησον καὶ διάδος πτωχοῖς, καὶ ἕξεις θησαυρὸν ἐν οὐρανῷ, καὶ δεῦρο ἀκολούθει μοι. ῾Ο δὲ ἀκούσας ταῦτα περίλυπος ἐγένετο· ἦν γὰρ πλούσιος σφόδρα. ᾿Ιδὼν δὲ αὐτὸν ὁ ᾿Ιησοῦς περίλυπον γενόμενον εἶπε· Πῶς δυσκόλως οἱ τὰ χρήματα ἔχοντες εἰσελεύσονται εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ! Εὐκοπώτερον γάρ ἐστι κάμηλον διὰ τρυμαλιᾶς ῥαφίδος εἰσελθεῖν ἢ πλούσιον εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ εἰσελθεῖν. Εἶπον δὲ οἱ ἀκούσαντες· Καὶ τίς δύναται σωθῆναι; ῾Ο δὲ εἶπε· Τὰ ἀδύνατα παρὰ ἀνθρώποις δυνατὰ παρὰ τῷ Θεῷ ἐστιν.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ :
Ἐκεῖνο τὸν καιρό, κάποιος ἄρχοντας πλησίασε τὸν ᾿Ιησοῦ καὶ τοῦ εἶπε· «᾿Αγαθὲ Διδάσκαλε, τί νὰ κάνω γιὰ νὰ κληρονομήσω τὴν αἰώνια ζωή;» ῾Ο ᾿Ιησοῦς τοῦ ἀπάντησε· «Γιατί μὲ ἀποκαλεῖς “ἀγαθό”; Κανένας δὲν εἶναι ἀγαθός, παρὰ μόνο ἕνας, ὁ Θεός. Ξέρεις τὶς ἐντολές· μὴ μοιχεύσεις, μὴ σκοτώσεις, μὴν κλέψεις, μὴν ψευδομαρτυρήσεις, τίμα τὸν πατέρα σου καὶ τὴ μητέρα σου». Κι ἐκεῖνος τοῦ εἶπε· «῞Ολα αὐτὰ τὰ τηρῶ ἀπὸ τὰ νιάτα μου». ῞Οταν τ’ ἄκουσε ὁ ᾿Ιησοῦς τοῦ εἶπε· «῞Ενα ἀκόμη σοῦ λείπει· πούλησε ὅλα ὅσα ἔχεις καὶ δῶσε τὰ χρήματα στοὺς φτωχούς, κι ἔτσι θὰ ἔχεις θησαυρὸ κοντὰ στὸν Θεό· κι ἔλα νὰ μὲ ἀκολουθήσεις». Μόλις ἐκεῖνος τ’ ἄκουσε αὐτά, πολὺ στενοχωρήθηκε, γιατὶ ἦταν πάμπλουτος. ῞Οταν ὁ ᾿Ιησοῦς τὸν εἶδε τόσο στενοχωρημένον, εἶπε· «Πόσο δύσκολα θὰ μποῦν στὴ βασιλεία τοῦ Θεοῦ αὐτοὶ ποὺ ἔχουν τὰ χρήματα! Εὐκολότερο εἶναι νὰ περάσει καμήλα μέσα ἀπὸ βελονότρυπα, παρὰ νὰ μπεῖ πλούσιος στὴ βασιλεία τοῦ Θεοῦ». ῞Οσοι τὸν ἄκουσαν εἶπαν· «Τότε ποιὸς μπορεῖ νὰ σωθεῖ;» Κι ἐκεῖνος τοὺς ἀπάντησε· «Αὐτὰ ποὺ γιὰ τοὺς ἀνθρώπους εἶναι ἀδύνατα, γιὰ τὸν Θεὸ εἶναι δυνατά».
                       
                                  
                                                              

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016
ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΦΛΑΓΟΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΥΛΙΑΝΕΣ !!!


Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ :

Ο Όσιος Στυλιανός ήταν γιος πλουσίων γονέων (που μάλλον γεννήθηκε στην Παφλαγονία, χωρίς αυτό να είναι σίγουρο, διότι εκεί φυλασσόταν και ιερό λείψανο του), διδάχτηκε νωρίς απ' αυτούς να είναι εγκρατής και να θεωρεί το χρήμα μέσο για την ανακούφιση και περίθαλψη των φτωχών και των αρρώστων.
Αφού έτσι ανατράφηκε, και οι γονείς του πέθαναν, διαμοίρασε όλη την κληρονομιά του και πήγε σαν ασκητής στην έρημο. Εκεί γνωρίστηκε με άλλους ασκητές, που ζούσε μαζί τους με αδελφική αγάπη, χριστιανική συγκατάβαση και επιείκεια. Δεν λύπησε ποτέ κανένα, μεγάλη του χαρά μάλιστα, ήταν να επαναφέρει τη γαλήνη στις ταραγμένες ψυχές. Η φήμη της θαυμαστής ασκητικής του ζωής έφθασε μέχρι τις πόλεις, και πολλοί έτρεχαν να τον βρουν για να ζητήσουν απ' αυτόν τις πνευματικές του οδηγίες.
Ο όσιος Στυλιανός, παρά την ερημική ζωή του, έτρεφε στοργή και συμπάθεια προς τα παιδιά, που τόσο αγαπούσε και ο Κύριος. Αν, έλεγε, η ταπεινοφροσύνη αποτελεί θεμέλιο των αρετών, η παιδική ηλικία από τη φύση της είναι περισσότερο ενάρετη, απ' ότι οι μεγαλύτεροι των φιλοσόφων. Πολλές φορές οι γονείς έφεραν προς αυτόν τα παιδιά τους, και τότε η αγαλλίαση του οσίου ήταν πολύ μεγάλη. Ο Θεός βραβεύοντας το Ιερό αυτό αίσθημα του, προίκισε τον όσιο με το χάρισμα να θεραπεύει τα άρρωστα παιδιά και να καθιστά ευτέκνους άτεκνες γυναίκες.
Ο Όσιος Στυλιανός κοιμήθηκε πλήρης ήμερων αλλά και αρετών.



Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016
ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΙΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΣ !!!


Η  ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ  ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ :

  Η Αγία Αικατερίνη    καταγόταν  από  οικογένεια ευγενών  της Αλεξάνδρειας, «θυγάτηρ  βασιλίσκου τινός ονομαζομένου  Kώνστου», και  μαρτύρησε στις  αρχές  του  4ου  αιώνα μ.Χ. (304 μ.Χ.). Ήταν ευφυέστατη και φιλομαθής. Ήδη  σε ηλικία  δέκα οκτώ χρονών  κατείχε  τις γνώσεις της ελληνικής, ρωμαικής και λατινικής  φιλολογίας  και  φιλοσοφίας, δηλαδή γνώριζε  τα  έργα  του  Oμήρου, του λατίνου ποιητή Bιργίλιου, του Aσκληπιού, του Iπποκράτη και Γαληνού των ιατρών, του Aριστοτέλη και του Πλάτωνα, του  Φιλιστίωνα  και  του  Eυσέβιου των φιλοσόφων, του  Iαννή  και  Iαμβρή των μεγάλων μάγων, του Διονυσίου και της Σιβύλλης και άλλων.
  Ήταν όμως και άρτια καταρτισμένη στα δόγματα της χριστιανικής πίστης.
  Όταν επί Μαξεντίου (υιός του Mαξιμιανού) διεξαγόταν διωγμός εναντίον των χριστιανών, η Αικατερίνη δε φοβήθηκε, αλλά με παρρησία διέδιδε πώς ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος Αληθινός Θεός. Για το λόγο αυτό συνελήφθη από τον έπαρχο της περιοχής, ο οποίος προσπάθησε με συζητήσεις να την πείσει να αρνηθεί την πίστη της. Όταν ο έπαρχος διαπίστωσε την ανωτερότητά των λόγων της Αικατερίνης, συγκάλεσε δημόσια συζήτηση με τους πιο άξιους ρήτορες της Αλεξάνδρειας, τους οποίους όμως η Αικατερίνη αποστόμωσε. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κάποιοι από τους συνομιλητές της Αικατερίνης πείσθηκαν για τους λόγους της και ασπάστηκαν την Χριστιανική Πίστη.
Μπροστά σε αυτή την κατάληξη, ο έπαρχος διέταξε να τη βασανίσουν σκληρά με την ελπίδα πώς η αγία θα λύγιζε και θα αρνιόταν τον Χριστό. Όμως η Αικατερίνη έμεινε ακλόνητη στην πίστη της. Τελικά αποκεφαλίσθηκε, ύστερα από διαταγή του έπαρχου.

                                                                           


Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ  ΣΤΟΥΣ  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ  ΟΤΙ  ΣΤΟ  ΑΡΙΟΧΩΡΙ  Ο ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ  Π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΦΛΩΡΟΣ  ΤΕΛΕΙ  ΙΕΡΟ  ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ  ΝΑΟ  ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,  ΣΕ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΗ  ΨΥΧΩΦΕΛΗ  ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ,  ΑΠΟ ΩΡΑΣ  08:00 ΕΣΠΕΡΙΝΗΣ  ΜΈΧΡΙ  10:30 ΒΡΑΔΥΝΗΣ (εκτός  Σαββάτου επειδή τελείται Θεία  Λειτουργία την Κυριακή το πρωΐ). 
                                                  

                                                                            

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΦΡΟΝΟΣ  ΠΛΟΥΣΙΟΥ  Η ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΟΡΤΗ  ΤΟΥ  ΑΓΙΟΥ  ΜΑΡΤΥΡΟΣ  ΜΕΝΙΓΝΟΥ  ΤΟΥ ΚΝΑΦΕΩΣ (ΒΑΦΕΑΣ- ΧΗΜΙΚΟΣ  ΤΗΣ  ΕΠΟΧΗΣ   ΜΑΡΤΥΡΗΣΕ  ΤΩ  251 Μ.Χ.  ΕΠΙ  ΔΕΚΙΟΥ) ΠΡΟΣΤΑΤΗ  ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ  ΓΙΑΥΤΟ  ΚΑΙ  ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ  ΠΡΟΣ  ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΚΑΙ  ΓΙΑ  ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ  ΤΟΥ  ΟΙ ΧΗΜΙΚΟΙ. "ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ  ΣΕ ΟΛΟΥΣ".
 
Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΡΟΝΑ ΠΛΟΥΣΙΟ:
 ..." Εἶπεν ὁ Κύριος τήν παραβολὴν ταύτην· ἀνθρώπου τινὸς πλουσίου εὐφόρησεν ἡ χώρα· 17 καὶ διελογίζετο ἐν ἑαυτῷ λέγων· τί ποιήσω, ὅτι οὐκ ἔχω ποῦ συνάξω τοὺς καρπούς μου; 18 καὶ εἶπε· τοῦτο ποιήσω· καθελῶ μου τὰς ἀποθήκας καὶ μείζονας οἰκοδομήσω, καὶ συνάξω ἐκεῖ πάντα τὰ γενήματά μου καὶ τὰ ἀγαθά μου, 19 καὶ ἐρῶ τῇ ψυχῇ μου· ψυχή, ἔχεις πολλὰ ἀγαθὰ κείμενα εἰς ἔτη πολλά· ἀναπαύου, φάγε, πίε, εὐφραίνου. 20 εἶπε δὲ αὐτῷ ὁ Θεός· ἄφρον, ταύτῃ τῇ νυκτὶ τὴν ψυχήν σου ἀπαιτοῦσιν ἀπὸ σοῦ· ἃ δὲ ἡτοίμασας τίνι ἔσται; 21 οὕτως ὁ θησαυρίζων ἑαυτῷ, καὶ μὴ εἰς Θεὸν πλουτῶν. ταῦτα λέγων ἐφώνει· ὁ ἔχων ὦτα ἀκούειν ἀκουέτω."
 (ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ  ΙΒ´ 16-21)

Η  ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ :
  Τους είπε ο Κύριος αυτή την παραβολή : Ενός ανθρώπου πλούσιου έφεραν τα χωράφια του μεγάλη σοδειά' και σκεφτόταν μέσα του λέγοντας· Τι πρέπει να κάνω, γιατί δεν έχω πού να μαζέψω τους καρπούς μου; Και είπε: αυτό θα κάνω: θα γκρεμίσω τις αποθήκες μου και στη θέση τους θα χτίσω μεγαλύτερες και εκεί θα μαζέψω όλα τα γεννήματά μου και τα αγαθά μου και θα πω στην ψυχή μου: Ψυχή, έχεις μαζέψει πολλά αγαθά, που σου φτάνουν για πολλά χρόνια. Αναπαύου, λοιπόν, τρώγε, πίνε, καλοπερνά. Ο Θεός όμως του είπε· «Ανόητε, αυτή τη νύχτα σου ζητούν ξαφνικά την ψυχή σου. Όσα λοιπόν ετοίμασες, σε ποιον θα ανήκουν τώρα;». Αυτά παθαίνει εκείνος που θησαυρίζει μόνο για τον εαυτό του και δε φροντίζει να πλουτίζει όπως ο Θεός θέλει. Και λέγοντας αυτά τόνιζε: όποιος έχει αυτιά για να ακούει, ας ακούει.

                                                            
                                                     (Αγ. Νικόλαος  , Βελιμίροβιτς)
 
"12 Τὰ εἴδωλα τῶν ἐθνῶν, ἀργύριον καὶ χρυσίον, ἔργα χειρῶν ἀνθρώπων· 13 στόμα ἔχουσι, καὶ οὐ λαλήσουσιν, ὀφθαλμοὺς ἔχουσι, καὶ οὐκ ὄψονται, 14 ὦτα ἔχουσι, καὶ οὐκ ἀκούσονται, ρῖνας ἔχουσι, καὶ οὐκ ὀσφρανθήσονται, 15 χεῖρας ἔχουσι, καὶ οὐ ψηλαφήσουσι, πόδας ἔχουσι καὶ οὐ περιπατήσουσιν, οὐ φωνήσουσιν ἐν τῷ λάρυγγι αὐτῶν. 16 ὅμοιοι αὐτοῖς γένοιντο οἱ ποιοῦντες αὐτὰ καὶ πάντες οἱ πεποιθότες ἐπ᾿ αὐτοῖς." (ΨΑΛΜΟΣ  ΔΑΥΪΔ  113,12-16).

ΚΑΛΟ  ΥΠΟΛΟΙΠΟ  ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ !

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΔΕΥΤΕΡΑ  21  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2016, ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ΣΕ  ΟΣΟΥΣ  ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ !
                                                                    

  Η  ΕΟΡΤΗ  ΤΙΜΗΘΗΚΕ  ΔΕΟΝΤΩΣ  ΕΙΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑ  ΜΟΝΗ  ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΗ  ΑΓΡΥΠΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ 7η  ΕΣΠΕΡΙΝΗ  ΧΘΕΣ  20  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 01:00 ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ 21  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ  ΤΑΞΗ  ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΨΑΛΛΕ  Η  ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΗΣ  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  "ΑΙΝΟΥΝΤΕΣ", ΣΥΜΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟ  ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟ  ΤΗΣ  ΜΟΝΗΣ  ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ  ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΤΑΤΗ  ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΤΗ ΣΙΓΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ  ΣΤΗΝ Ι.ΜΟΝΗ ΜΕ ΠΟΛΥ ΩΦΕΛΙΜΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ  ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΣ  ΤΙΜΗΝ  ΤΗΣ  ΕΟΡΤΗΣ  ΤΩΝ  ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ  ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ  ΘΕΟΤΟΚΟΥ!

  ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ  ΣΕ ΟΛΟΥΣ !

                                                  








                                                                                       



                                                                                 


Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016


 θα  πραγματοποιηθεί  στην  ΙΕΡΑ  ΜΟΝΗ  ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ

 κατά την αγιορείτικη  τάξη επί τη εορτή των Εισοδίων της 

Θεοτόκου την Κυριακή 20 /11 /2016 από ώρα 7:00μμ έως 

12:30 πμ. Αργά   μουσικά  μέλη  που  συνηθίζονται   στις

 αγιορείτικες  αγρυπνίες,  θα  ψάλλει ο Βυζαντινός Χορός

 "ΑΙΝΟΥΝΤΕΣ".

 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΙΣΚΗΡΕΑΣ : συν Θεώ και με την ευχή του αγ.

Ηγουμένου  θα ψάλλουμε ανοιξαντάρια Κουκουζέλους και 

Ραιδεστηνού,  Κεκραγάρια  Ιακώβου,  στιχολογία τρίσημη, 

δοξαστικά Πέτρου  και  Καραμάνη, Θεοτόκε  Παρθένε 
 
Μπερεκέτου, Πολυελέους  της ημέρας, καταβασίες αργές 

"Χριστός γεννάται" , " θ΄ ωδή της εορτής, Στιχολογία αίνων,

 δοξολογία Καβάδα, τυπικά και μακαρισμούς, άγιος ο θεός

 Καλογήρου, Προκείμενο   και  αλληλουάριο , Χερουβικό 

Πρίγκου, λειτουργικά  παλαιά με κλιτόν, κοινωνικό Πέτρου ".

 Μακάρι να  μας  βοηθήσει  η κυρά  η Παναγιά  να

αγρυπνήσουμε και να φέρουμε το κατα δύναμιν το

 αγιορείτικο πνεύμα στον τόπο μας !



  
                      



 ΟΣΟΙ  ΠΙΣΤΟΙ  ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ !

  


1. ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΥΚΓΡΟΤΗΜΕΝΗ, ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ, ΣΤΑ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ, Η ΟΜΙΛΙΑ- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ- ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΥ
Κας ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  ΣΤΙΣ 10:30  ΤΟ  ΠΡΩΪ   ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΦΛΩΡΟ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ - ΚΑΦΕ  ΗΛΙΑ ΧΑΝΤΖΗ".
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ
 "ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΓΙΟΦΛΩΡΙΤΩΝ <Ο ΠΑΜΙΣΟΣ>"
ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΙΣ ΘΕΡΜΕΣ ΤΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ!
2. ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ, (Ευαγγέλιο "ΚΑΛΟΥ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗ" : ............ΑΓΑΠΗ  ΔΙΧΩΣ  ΟΡΙΑ).ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΕΣ!

                            ΝΑ  ΕΧΕΤΕ  ΜΙΑ  ΚΑΛΗ  ΚΑΙ  ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ  ΕΒΔΟΜΑΔΑ!
                                                                   



















Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ (5η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

  ΠΡΟΣΚΑΛΕΙΣΘΕ ΝΑ ΤΙΜΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ Κα ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΓΙΑΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΟ- ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 10:30 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ " ΚΑΦΕ- ΗΛΙΑ ΧΑΝΤΖΗ " ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΦΛΩΡΟ ΚΑΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΓΙΟΦΛΩΡΙΤΩΝ
"Ο ΠΑΜΙΣΟΣ"

ΚΑΛΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!